dimecres, 21 de desembre del 2011

L'hemeroteca de Quim Monzó

A aquesta entrada volem parlar-vos de la col·laboració de Quim Monzó al diari La Vanguardia.
L'hemeroteca és un apartat de La Vanguardia especialitzat en tots els escriptors que publiquen articles en aquest diari.Aquesta ampliació del diari va néixer el 1881. Així doncs, podem trobar articles des d'aquest any fins els nostres dies.

Aquí podem veure com Quim Monzó és un bon comunicador perquè veiem tots els seus articles, llibres i l'èxit que han tingut, aconseguit a base d'un gran esforç, treball i sacrifici. Com vam veure a l'episodi de El convidat, es passa moltes hores tancat al seu despatx dedicant el temps als seus articles i llibres.

En aquesta pàgina tenim molta llibertat i diversitat per escollir un article, si és de fa anys o nou, el més popular...però sobretot cal anar amb una predisposició ja que Quim Monzó, és un home que no és fàcil de llegir i entendre. Així doncs no hem de perdre les ganes, la concentració, els nervis i fins i tot no arribar a l'estrès de no comprendre'l, perquè és un home molt reflexiu, humorístic, irònic i curiós.Hem de vèncer aquests obstacles per comprendre que és un home molt interessant.

Per acabar us deixem la pàgina oficial de l'hemeroteca per si voleu endinsar-vos en aquest món de bons comunicadors.

dilluns, 19 de desembre del 2011

Una web que causa impacte

Volem parlar-vos de la web oficial d'aquest comunicador, d'on hem extret molta informació de les entrades que hem publicat.
A continuació us farem un breu resum i explicació dels diferents apartats que es mostren. Cal dir que abans d'accedir als apartats que ara esmentarem, s'ha d'escollir l'idioma en que vols fer-ho(català, castellà o anglès) , i que hi ha un link que porta a la seva conta de twitter, cosa que ens fa adonar de la gran importància que li dóna a aquesta xarxa social.

Un cop dins, es mostren els següents ítems:
  • Nota biogràfica: es mostra una breu biografia de la seva carrera professional. Es mostren alguns dels premis rebuts i alguns dels seus llibres publicats. En aquest bloc també hem volgut fer menció a la seva biografia en una entrada, per a veure-la podeu clicar aquí.
  • Llibres en català: es mostren els diferents llibres publicats i escrits per aquest escriptor amb una imatge de la portada del llibre. A sota de la imatge es mostra el títol, el premi rebut corresponent a cada llibre i l'editorial. Observant aquest bloc podeu comprovar que hem volgut destacar també els premis que li han concedit, i que en fem menció a l'entrada titulada els seus premis.
  • En d'altres llengües: es mostren varis llibres que han estat traduïts. Les llengües en què s'han traduït són diverses, com per exemple, búlgar i danès.
  • Miscel·lània: es mostren articles de Quim Monzó a l'hemeroteca de "La Vanguardia", textos i dibuixos no recollits en volum, cassets, llibres en braille i cintes de quatre pistes. Si voleu saber més sobre aquest aparat cliqueu aquí.
  • Com a traductor: es mostren els diferents llibres o articles que Quim Monzó ha traduït.
  • Ràdio i televisió: es mostren els diferents programes de ràdio i televisió que ha participat al llarg dels anys, dels quals també en parlem a les entrades amb l'etiqueta Ràdio i TV.
  • Altres informacions. 
Finalment, us deixem la Web de Quim Monzó per si voleu aprofundir i conèixer-la més detalladament.

dissabte, 17 de desembre del 2011

Un prezi per resumir

A continuació us mostrem un prezi per tenir les idees més clares d'aquest bon comunicador:


dilluns, 12 de desembre del 2011

L'exposició Monzó

L’exposició Monzó es basa en un treball de recerca que permet treure a la llum aspectes desconeguts de la seva trajectòria: des dels orígens familiars al viatge a la guerra del Vietnam del 1973, la seva activitat com a dissenyador i humorista gràfic, l’estada a Nova York a començaments dels vuitanta o la influència de la síndrome de Tourette en les seves creacions. Monzó hi apareix com un extraordinari fabulador, observador minuciós de la condició contemporània.

Cliqueu aquí per a veure diverses fotografies de l'exposició Monzó.

Per a veure el dossier didàctic de l'exposició Monzó, feu clic al següent enllaç.

Seguidament deixem un vídeo on al programa L'hora del Lector, Emili Manzano entrevista a Quim Monzó i parlen de la seva obra i de l'exposició Monzó:

diumenge, 11 de desembre del 2011

Aparicions a la ràdio i televisió

El nostre bon comunicador Quim Monzó ha tingut diverses aparicions en aquests dos mitjans de comunicació:

Quant a la ràdio, va ser part de l’equip que va posar en marxa Catalunya Ràdio l'any 1983, i el seu primer programa on va participar va ser: El lloro, el moro, el mico i el senyor de Puerto Rico, amb Jordi Vendrell i Ramon Barnils. 
Va participar també a Negra nit, amb Jordi Vendrell, i a El mínim esforç,  amb Jordi Vendrell i Ramon Barnils.
Més tard, també a Catalunya Ràdio, va participar a: Albània, amb Sergi Pàmies i Ramon Barnils; magazines i informatius amb Josep M. Bachs, Salvador Alsius, Ramon Pellicer, Fina Brunet i Neus Bonet. També va participar a Sang bruta, una ràdionovel·la escrita a quatre mans amb Sergi Pàmies. 
Amb Miquel Calçada va fer Per la cara. Va col·laborar amb Empar Moliner a El matí de Catalunya Ràdio, que dirigia Antoni Bassas, també un gran comunicador, i va participar també a Problemes domèstics, de Manel Fuentes.
Des del 2009 col·labora a Rac1: a El món a Rac1, dirigit per Jordi Basté, i a Versió Rac1, de Toni Clapés.

Quant a la televisió els anys 1993 i 1994 va participar com a col·laborador al programa Persones humanes, de Miquel Calçada, a TV3. El programa va ser emès durant tres temporades i sobretot destacava per fer servir un humor intel·ligent i desconcertant.
En aquest programa es parlava de diferents temes, com per exemple de països com Cuba, de piràmides, dels himnes dels diferents països, de la reialesa, de les models actuals, del trànsit, de l'assetjament sexual, etc.
En concret en el programa de La reialesa hi va haver una certa polèmica ja que la Casa Reial espanyola ho va entendre com una provocació. Hi va haver un gran escàndol, però el programa no va ser eliminat de la graella televisiva. L'aleshores President de la GeneralitatJordi Pujol, va demanar disculpes a la Casa Reial.


Aquí us deixem un fragment del programa Persones Humanes, en concret el que parla de Cuba.


Veiem que Quim Monzó a l'hora de parlar i explicar-se és molt irònic, fa servir força l'humor per comunicar-se i cridar l'atenció, el públic riu quan ell fa bromes ja que té un tipus d'humor acertat. Utilitza en aquest humor diferents metàfores i sobretot molts exemples.

Parla d'una forma clara i molt coherent, de vegades parla una mica ràpid i vocalitza poc, però se l'entén.
Crida molt l'atenció la seva manera de parlar i expressar-se, gesticula molt i és molt expressiu amb la seva cara. Però en aquest aspecte té una cosa en contra i és que té alguns tics, en el vídeo penjat podeu veure moviments que fa amb el cap. En l'actualitat també té tendència a pestanyejar molt.

Té un volum de veu correcte, se'l sent bé, i té una veu greu que el fa més interessant i potser més seriós, i això contrasta més amb l'humor que afegeix, ja que no t'esperes que una persona seria utilitzi l'humor.

En Quim Monzó s'informa molt bé d'un aspecte quan n'ha de parlar i això es nota en les seves explicacions tant a la ràdio com en la televisió, ja que se'l veu molt segur de si mateix, parla amb confiança.

dijous, 8 de desembre del 2011

Quim Monzó i el món del Twitter



Hem fet un seguiment d'en Quim Monzó a la xarxa social de Twitter, i amb això hem pogut veure que és molt actiu, és a dir, en fa ús diàriament. Fa twitts bastant continus, però sobretot, utilitza el seu perfil de Twitter per a respondre a la gent, cosa que fa constantment sempre i quan li sembli interessant allò que diu aquella persona. En aquesta mateixa línia hem pogut observar que fa bastants retwitts, és a dir, comparteix amb els seus seguidors els twitts que troba interesants d'altres persones.

El vocabulari que utilitza és fàcil d'entendre, però sempre amb el toc d'ironia que el caracteritza. Tracta de temes durs, reals i actuals de la societat i sempre és fidel a la realitat, encara que sigui un tema del qual molta gent no en vulgui parlar. Al igual que a l'hora de respondre als seus seguidors i de retwittejar, també escull els temes esmenats abans, ja que ell els troba interessants.

Normalment es dirigeix a la gent en català, tant en els seus twitts com a les respostes (sol respondre a twitts escrits en català), encara que també hi trobem respostes i retwitts en anglès i castellà.

Nosaltres ens vam proposar escriure-li al seu perfil, i així ho vam fer. Li vam dir que volíem fer-li una petita entrevista sobre que pensava de twitter i per a què l'utilitzava, esperàvem una resposta però no va ser així. Per tant, les conclusions a les quals hem arribat han sigut a través d'un seguiment diari del seu perfil de twitter.

Si esteu interessats en seguir-lo, aquest és el seu perfil.

dissabte, 3 de desembre del 2011

Els seus premis

Quim Monzó ha anat rebent diferents premis al llarg de la seva vida per les seves grans obres literàries.
Els diferents premis que  ha anat rebent són: 

  • Premi Prudenci Bertrana de novel·la al 1976 (amb l'obra: L'udol del griso al caire de les clavagueres)
  • Premi de la Crítica Serra d'or al 1986 (amb l'obra: L'illa de Maians), 1994 (amb l'obra: El perquè del tot plegat), 1981 (amb l'obra: Olivetti, Moulinex, Chaffoteaux et Maury) i 1997 (amb l'obra: Guadalajara)
  • Premi El temps de novel·la al 19898 (amb l'obra: La magnitud de la tra
  • Premi Ciutat de Barcelona de narrativa al 1993 (amb l'obra: El perquè de tot plegat)
  • Premi Nacional de Literatura al 2000 (amb l'obra: Vuitanta-sis contes)
  • Premi Lletra d'Or al 2000 (amb l'obra: Vuitanta-sis contes)
  • Premi Maria Àngels Anglada al 2008 (amb l'obra: Mil cretins)
  • Premi Trajectòria  
  • Premi dels Escritors Catalans
Després de veure els diferents premis que ha rebut aquest comunicador, podem assegurar que els seus llibres són impactants i acostumen a impressionar al públic i als crítics per la seva especial forma d'escriure.
    Seguidament i per acabar l'entrada, mostrarem un vídeo de l'entrega del premi de Maria Àngels Anglada a Figueres, l'any 2008: