dimarts, 29 de novembre del 2011

"El convidat"

Per entendre una mica més la figura de Quim Monzó, hem mirat l'episodi de El convidat de TV3 on van entrevistar-lo.
Amb aquest episodi hem pogut descobrir més coses sobre la vida d'aquest escriptor. Li agrada estar sol, és observador, meticulós, crític, escèptic, pràctic i li agrada des de sempre, sentir-se lliure. Se'n riu de moltes coses que passen a la societat. Parla de les entrevistes superficials i xafarderes, de com de cansat està, de la mort dels seus pares, de la passió per escriure...

Veiem com s'ho qüestiona tot, amb la qual cosa, podem deduir que és una persona reflexiva, intuitiva, força exigent amb si mateix. No li agrada veure's pels mitjans de comunicació i, de fet, darrerament surt en programes culturals i de poca audiència perquè fuig del protagonisme. Prefereix llegir i escriure en el seu estudi.

A primera vista sembla una persona molt seriosa i seca, però més tard ens mostra com també sap ser simpàtic, acollidor i curós amb els detalls. Un home de costums senzilles. Els tics visuals i el tartamudeig incomoden a l'hora d'escoltar-lo parlar però resten poc importants quan escoltem les seves idees coherents i reflexives. És un home directe, clar i concís amb les seves afirmacions i coherent amb tot allò que diu.

Ens presenta part de la seva vida, manifestant els seus criteris, les seves idees, els seus ideals. Parlar d'aquestes intimitats ajuda a conèixe'l millor com a persona.

Finalment, ens ha semblat una persona positiva, que agrada sentir-la parlar perquè els seus comentaris són força interessants. Actualment, s'escolten poques persones per la televisió amb aquesta facilitat de paraula i amb un estil de vida positiu i pràctic.


A continuació adjuntem la pàgina web on podreu veure aquest episodi del convidat:

dissabte, 26 de novembre del 2011

Per què és un bon comunicador?

En Quim Monzó és un gran comunicador ja que parla d'una manera entenedora, tot i que els seus tics poden arribar a fer que els oients es distreguin en ells. La seva veu forta i greu, fa que s'estableixi un gran respecte amb ell. La seva mirada intensa i penetrant ens capta l'atenció per escoltar les seves paraules.  
A més, tot allò que escriu ho escriu de manera col·loquial i per tant, ho pot entendre tothom. En els seus escrits tracta temes d’actualitat molt interessants i crea els discursos amb un humor agut.

Volem destacar la seva capacitat de comunicació en tres punts:
  • Crida l’atenció per la seva especial forma d'escriure.
  • Tracta molts temes diferents i actuals. D’aquesta manera interessa a totes les edats.
  • Té molts recursos literaris a l'hora escriure.
Ara us presentem un vídeo on podem veure el discurs que va presentar a la fira del llibre de Frankfurt. Com es pot apreciar té un to adient per tal de que els oients prestin atenció així posant una certa imposició i ironia. 



Com hem comentat, els seus llibres arriben arreu del món, per tant, són traduïts a diferents idiomes: alemany, anglès, basc, búlgar, danès, eslovè, castellà, francès, finès, gallec, grec, hongarès, italià, japonès, macedònic, neerlandès, noruec, portuguès, romanès, rus, serbi, suec i txec.


Aquest comunicador, definit com antisocial, dedica el seu temps a crear i imaginar. El seu pròxim discurs envolta el tema de l’euro. Al twitter amb un toc d’humor (com és habitual en ell) ens mostra els nous dissenys de les noves monedes que substituiran l’euro:

Aquí teniu la web on s'explica detalladament el seu nou disseny.


dissabte, 19 de novembre del 2011

"El mejor de los mundos"

Hem analitzat el llibre "El mejor de los mundos" de Quim Monzó i hem pogut observar moltes de les seves característiques a l'hora d'escriure.

El llibre està format per tretze contes i una novel·la curta amb tocs de comèdia negre. Són històries cruels de felicitat, violència, infern... Amb aquest llibre, Monzó incorpora noves estratègies narratives, i utilitza amb originalitat una amplia gama de tons que fan que aquest llibre tingui una força singular; Això el transforma en un contista excepcional.

La seva literatura és molt enganyosa, ja que aconsegueix amagar darrera d'una superfície clara la dificultat que tenen els seus escrits, és a dir, resulten fàcils de llegir però a la vegada difícils d'entendre.

Monzó a l'hora d'escriure, barreja dos registres: el realista i líric i l'altre el fantàstic i grotesc. Però moltes vegades la fantasia que té neix de les entranyes de la realitat i en ocasions, no hi ha res més líric que un personatge grotesc. En això és expert, en saber exprimir tot el contingut d'una situació grotesca, d'anar més enllà a través d'un tema fàcil d'entendre, sap aprofitar molt bé les seves ocurrències per ser profund en el tema a tractar.

En aquest llibre podem observar que Monzó a l'hora de narrar té molta seguretat i ho sap transmetre, té molta precisió descriptiva, un gran domini del llenguatge, respecte cap al lector... Tot això fa que aquest llibre sigui un dels millors i el considerin impecable. És més, és tanta la seguretat i el control que exerceix sobre els mecanismes de la narració que inclòs anticipa el desenllaç, i llavors, enlloc d'anar a menys, l'expectativa es dispara.
La manera d'escriure que té és molt clara i amb un vocabulari bastant estàndard. Els temes que tracta són interessants i actuals i ho fa sense cap tabú, com per exemple, amb el sexe, mostra la realitat tal com és. Així doncs, els seus temes donen molt a parlar.

En definitiva, creiem que en Quim Monzó és un molt bon escriptor, i, a la vegada, bon comunicador perquè sap transmetre allò que vol dir d'una manera exacta i evidentment arriba al lector de la forma esperada.

dissabte, 12 de novembre del 2011

Biografia

En aquesta entrada ens agradaria parlar una mica sobre qui és Quim Monzó.

Joaquim Monzó i Gómez és un narrador i periodista català nascut a Barcelona el 24 de març de 1952 que va estudiar disseny gràfic a l'Escola Massana de Barcelona.

El 1976 va publicar la seva primera novel·la. El 1982 va estar becat a Nova York. Durant tots aquests anys ha publicat novel·les, contes i articles, ha estat traduït a més de 20 idiomes i ha guanyat diversos premis literaris.

Ha escrit columnes d'opinió en diversos diaris entre els quals destaquen l'Avui, El Periódico de Catalunya i El País. Actualment, publica una columna diària a La Vanguardia. Ha col·laborat des dels anys 80 a Catalunya Ràdio, TV3 i RAC1 i això l'ha fet guanyar popularitat com a autor català.

El 2007 va escriure i recitar el discurs inaugural de la Fira del Llibre de Frankfurt, on la cultura catalana va ser la convidada.

Des de desembre de 2009 a abril de 2010 s'ha fet una gran exposició retrospectiva sobre la seva vida i obra titulada Monzó que va tenir lloc a Arts de Santa Mònica de Barcelona.

dissabte, 5 de novembre del 2011

Presentació

Hola a tots!
Som un grup d'estudiants d'Educació Infantil, de la Universitat Ramon Llull, i hem creat aquest bloc per a fer un treball per a les assignatures de GTIC i COED. El treball consisteix en fer un seguiment d'una persona a la que considerem un bon comunicador per la seva manera de parlar i les seves característiques.
Nosaltres hem escollit en Quim Monzó per raons que us anirem explicant a les diferents entrades d'aquest bloc.

Esperem que us agradi i us sigui d'utilitat!